Reklam Nedir? | İçimde Suwen Var
Herkese merhaba 👋 Bu hafta reklam nedir, nasıl yapılır konusunu ele alacağım ve geçtiğimiz hafta tartışmalara yol açan Suwen markasının yeni reklamını inceleyeceğim. Hadi başlayalım. Reklam Nedir? Reklam,
- gazete,
- radyo,
- tv,
- dergi,
- billboard
- broşür,
- el ilanı vb. geleneksel medya araçları ve
- internet, sosyal medya, Google Ads gibi yeni medya araçları aracılığıyla bir ürün/hizmet veya markanın tanıtılmasıdır. Reklamlar, bireylerin bir süreliğine dikkatlerini çekmeyi başarır ve görsel, işitsel ya da yazılı olarak bireylere hitap eder.
Reklamın Özellikleri Nelerdir?
Kaliteli bir reklam çalışmasının özellikleri aşağıdaki şekilde olmalıdır;
- İlgi çekmelidir.
- Tanıtılan ürün veya hizmeti denemeye cezbetmelidir. (CTA/harekete teşvik etme)
- Markanın satış grafiğini arttırmalıdır.
- Hedef kitleyi şaşırtmalı, özgün olmalıdır.
- Marka adına itibar sağlamalı, markanın hali hazırda oluşmuş veya oluşturacağı imajına zarar vermemelidir.
- Hedef kitleye ve ihtiyaçlara yönelik olmalıdır.
- Hedef kitlenin zihnine markayı yerleştirmelidir.
Ayrıca yeni bir ürünün pazara girişine yardımcı olan, kurumu veya ürünü/hizmeti tanıtan, kuruma saygınlık kazandıran reklamlar; aynı zamanda kurum imajını da etkiler niteliktedir. Yaratıcı düşünülerek hazırlanmış kreatif bir kurumsal reklam çalışması kuruma olumlu imaj, saygınlık ve güven kazandıracaktır.
Reklamın Faydaları Nelerdir?
Reklamlar birçok duyguya hitap edebilen bir özelliğe sahiptir. Örneğin; neşe, mizah, hüzün, rekabet, duyar, sevinç ve benzeri… Ve reklamların asıl ortaya çıkış amaçları tüketiciyi harekete teşvik etmek, o ürünün satılmasını sağlamaktır. Fakat günümüzde reklamlarına bu açıdan bakmak çok doğru olmayacaktır. Reklamlar günümüz teknolojisi ve dijital dönüşüm ile beraber evirilmiş ve bir markanın bir nevi statüsü konumuna gelmiştir. Günümüzde kurumlar, marka değerlerine, imaj ve itibarlarına katkı sağlamak ve topluma fayda sağlamak için de reklamlar üretmeye başladı. (Ki evet günümüz marka rekabeti gözetildiğinde yapılması gereken bir harekettir) Bu reklamlara örnek olarak kadınların ve kadın haklarının, Atatürk’ün, eşitliğin (daha çok duyar duygumuzun kullanıldığı) ön planda olduğu reklamları verebiliriz.
Bu sebeple reklam yapmanın markalara sağlayacağı faydalar;
- kurum imaj ve itibarının güçlenmesi,
- hedef kitlenin güveninin sağlanması,
- kurumun samimiyetinin anlaşılması,
- hedef kitle ile marka arasında iletişim kurulması,
- markanın hatırlana bilirliğinin artması,
- ve markanın satışlarının artması şeklindedir.
Reklamın Türleri, Çeşitleri Nelerdir?
Reklam yayınlama araçlarını düşündüğümüz zaman ilk olarak aklımıza radyo, televizyon, gazete ve benzeri geleneksel medya araçları gelmektedir. Fakat günümüzde yeni medya aracılığıyla bu kavramlar oldukça gelişmiş ve çeşitlenmiştir. Bu bağlamda reklam araçları ikiye ayrılmaktır.
- Geleneksel Medya
- Yeni Medya
Geleneksel Medya
Televizyon, gazete, radyo, dergi ve broşür gibi tek yönlü (geri bildirim olmayan) iletişim sağlayan kitle iletişim araçlarının tümüne verilen genel bir isimdir. Geleneksel medya yeni medyaya kıyasla daha maliyetli ve kısıtlıdır. Fakat geleneksel medyada yer alan bilgiler daha değerlidir ve doğruluğu kanıtlanmıştır.
Yeni Medya
Yeni Medya (dijital medya) bilgisayar ve internetin kullanılarak oluşturulduğu ortamlara verilen isimdir. (Yani bilgisayarların işlem gücü olmadan yeni medyada var olamaz) Yeni medyada iletişim tek yönlü değildir, bir geri bildirim vardır ve çift yönlüdür. Yeni medya aracılığıyla interaktif, hız ve ulaşılabilirlik kavramlarımız tekrardan ivme kazanmıştır.
Geleneksel ve yeni medya kavramlarından da bahsettikten ve açıkladıktan sonra reklam türlerine geçmek istiyorum. Reklam türleri aşağıda yer alan ayrım şeklindedir.
- Yayın reklamları,
- TV reklamları,
- Radyo reklamları,
- Basılı reklamlar,
- Ürün yerleştirme,
- Sosyal medya reklamları,
- Video reklamlar,
- ve Gerilla reklamları…Fakat reklam türlerini bir sonraki yazımda daha kapsamlı bir şekilde anlatmak istiyorum sizlere.
Suwen Markasının “İçimde Suwen Var” Reklamı
İstanbul merkezli iç çamaşırı markası olan Suwen, geçtiğimiz hafta bir reklam çalışması yayınladı. Reklam çalışmasının sloganı #içimdesuwenvar ve reklamın afişlerinde iç çamaşırı oldukça az gösterilmiş. Bu durum nedeniyle reklam çalışması sosyal medyanın gündemine oturdu ve toplumu ikiye böldü. Bir kesim “Bu nasıl reklam, Arabistan mı burası?” ya da “Şeriat geldi de bize mi söylemiyorsunuz?” gibi eleştirilerde bulunurken diğer bir kesimde reklamı oldukça beğendi ve başarılı buldu.
Yukarıda da anlattığım gibi (reklam nedir) reklam çalışmaları ilgi çekici, cezbedici, merak uyandırıcı, özgün ve harekete geçirici olmalıdır. Bu kapsamda ben bu reklam çalışmasını oldukça başarılı ve yerinde bulduğumu söylemek istiyorum. Günümüz teknolojisinde bu tarz yaratıcı iletişim çalışmalarını gördükçe mutlu olduğumu da belirtmek isterim. Markanızın sektörü iç giyime hitap ediyor diye, ürünlerinizi göstermek zorunda değilsiniz illa. Daha gizemli, merak uyandırıcı ve sansasyonel bir reklam çalışmasıyla oldukça ses getirilmiş ve belki de oluşturulacak normal bir reklamdan daha da başarılı olunmuş.
Konuyla ilgili açıklama yapan Suwen Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Can Dilek; “Reklam ve iletişim açısından bakarsak başarılı, akılda kalıcı, dillere pelesenk olabilecek bir slogan bulduğumuzu görüyoruz” açıklamasını da yaptı.
Bu haftalık benden bu kadar. Peki siz kendi yorum ve görüşlerimi kattığım bu tarz yazıları daha sık görmek ister misiniz?
Görüşlerinizi bekliyorum. Bana ulaşmak isterseniz, buradayım 👋