Kurumsal Kimlik Nasıl Yapılır?
Kurumsal kimlik, bir kurumun hedef kitlesine görünüş biçimidir. Bu görünüş sadece görsel iletişimle karıştırılmamalıdır. Yani kurum kimliği sadece logo, web sitesi gibi görsel olarak ilk başta gördüğümüz unsurlar demek değildir. Peki kurum kimliği tam olarak nedir? Kurum kimliği nasıl yapılır?
Kurum Kimliği Nedir?
Kurumsal kimlik;
- Kurumun logosunu,
- İmzasını,
- Renklerini,
- Font seçimini,
- Misyon ve vizyonunu,
- Kurum kültürü ve felsefesini,
- Kurum içi ve kurum dışı iletişimini,
- Sosyal medya hesaplarını,
- Web sitesini,
- Dış giydirme dahil kurum dışı ve kurum içi tüm tasarımları kapsayan bir oluşumdur.
Ayrıca bu oluşum her türlü kurumu, sivil toplum kuruluşlarını, işletmeleri ve markaları ilgilendirmektedir.
Bir Kuruma, Kurumsal Kimlik Nasıl Yapılır?
Diyelim ki bir işletmeniz var. Hali hazırda bir kimliğe sahip ya da değil. Sıfırdan bir kurumsal kimlik nasıl yapılır, nerelere dikkat etmek gerekir hadi gelin beraber madde madde bakalım.
- Bir kimlik yaratırken, öncelikle kurumun iç işleyişine odaklanmamız gerekmektedir.
- Kurumsal kimliği oluşturan temel ögeler vardır. Bunlar; kurum felsefesi, kurumsal iletişim, kurumsal davranış ve kurumsal dizayndır. Bu unsurları kavramalı ve işletmemize yedirmeliyiz.
- Ayrıca kurum kültürümüzü (misyon, vizyon vb.) oluşturarak, kurum içi veya kurum dışı bazı kurallar belirlemeliyiz. Ve bu kurallar sayesinde kurumumuzun nesilden nesille aktarılmasını sağlamalıyız.
- Kurum kültürümüzü oluştururken, kurum kültürünü etkileyen unsurlara dikkat etmemiz gerekmektedir.
- Tüm bunları yaptıktan sonra belirli bir kurum imajımız oluşmuş olacaktır. Bu imajın olumlu olarak akıllarda kalmasını sağlamak amacıyla kurum imajını etkileyen faktörlere de dikkat etmeliyiz. Ve devamlılığını sağlamalıyız.
- Bu noktaya kadar kurumun iç iletişimi halletmiş sayılmaktayız. Bu noktadan sonra kurum dışına yani görsel kimliğe geçebiliriz.
- Görsel kimlik dediğimiz kavram kurumun adını, logosunu, imzasını, rengini, fontlarını kapsamaktadır. Ayrıca bu kapsama kurumun sloganını, sosyal medya hesaplarını ve web sitesi gibi görsel tasarımlarını da ekleyebiliriz.
- Grafik tasarım öge ve elemanlarına dikkat ederek görsel kimliğimizi oluşturmaya geçebiliriz.
Kurum Kimliği Oluştuktan Sonra Neler Yapılmalıdır?
Kurumsal kimlik, yukarıdaki maddelerden de anlaşılacağı gibi iki farklı disiplini birleştiren bir kavramdır. Kurumsal kimlik hem halkla ilişkiler çalışmalarını ilgilendirirken hem de grafik tasarım çalışmalarını kapsamı içine alır. Bu sebeple kurumsal kimlik olgusuna iki farklı disiplin üzerinden bakmalıyız. Ve ayrıca ortaya çıkaracağımız çalışmanın da disiplinler arası bir çalışma olması en doğrusu olacaktır.
Kurumsal kimlik, bir kurumun kendisine yapacağı en büyük yatırım ve en değerli hazinedir. Bu sebeple kurumlar, kendi değerleri için kurum kimliklerine gereken önemi vermeli ve doğru stratejiler yardımıyla doğru çalışmalar gerçekleştirmelidir. Bilinçli ve doğru çalışmalar gerçekleştiren kurumlar uzun soluklu var olabiliyor. Ve kurum imaj ve itibarını olumlu etkileyebiliyorken; doğru çalışmalar gerçekleştiremeyen kurumlar maalesef kısa sürede yok oluyor.
Kurum kimliği oluşumu gerçekleştirdikten sonra ise çalışmaları elden bırakmamak gereklidir. Ayrıca kurumu daha da ileriye götürecek değerlendirmeler ve testler yaparak hedef kitlenin tam olarak ne istediğini ölçmek faydalı olacaktır.