Çevre Dizayn (Çevre Tasarımı) Nedir?
Kurumsal kimliği oluşturan temel ögelerden kurumsal dizaynın başlığı altında bulunan “Çevre Dizayn” ı; kurumun hem iç kısmına hem de dış hedef kitlesine etki eden bir unsurdur. Çevre dizayn, kurumun çalışanları, mimari yapısı, sergi alanları, satış ve servis yerleri gibi alanları oluşturur. Ve bu dizayn kurumun hedef kitlesi üzerinde bir itibar ve imaj oluşturmaya yardım eder.
Çevre Dizayn (Çevre Mimarisi ve Tasarımı)
Çevre dizaynı mimarlık disipliniyle kurum kimliğini birleştirir ve kurumsal kimlik oluşumuyla ilintilidir. Tam anlamıyla beş duyumuza hitap eden bir kurum olabilmek için kurumsal dizayna ve kurumsal dizaynın alt başlıklarına dikkat etmemiz gerekir.
Çevre dizaynı,
- Kurumun dış hedef kitlesine mesajlar vermek ve
- Kurumun hafızalarımızda kalan algısını yönetmek için oldukça başarılı bir örnektir.
Örneğin Starbucks markası. Starbucks 1971’de Seattle/Washington/ABD’de kurulmuştur. Bugün Starbucks, 65 ülkede 21.000’in üzerinde mağazasıyla kurumsallığını sağlamış ve bu kurumsallığı devam ettirmeyi başarmış bir markadır. Bu kurumsallık çevre dizaynı olarak da dikkatimizi çekmektedir. Starbucks, neredeyse her mağazasında aynı iç mimariyi, aynı kokuyu, aynı sunum ve servis alanlarını kullanır. Ve bu sebeple bizim algılarımızda bir yer ederek aynı imajı ve kurumsallığı sergiler.
Bunun yanında diğer bir örnek olarak ise Alaçatı Muhallebicisini vermek istiyorum. Alaçatı Muhallebicisinde kullanılan Alaçatı esintisi ve, Alaçatı sokak izlenimi de çevre dizaynına bir örnektir.
Çevre Tasarımı Bölümü
Çevre tasarımı ve iç mimarlık bölümü; yaşanabilir, sürdürülebilir ve etik değerlere hitap eden bir bölümdür. Ayrıca iç mekan ve çevresel tasarımların gerçekleştirilmesini oluşturacak elemanları yetiştirmeyi de amaçlar. Aynı zamanda bu bölüm disiplinlerarası bir bölümdür.
İç mimarlık, tanım itibariyle sadece kapalı alanların tasarımlarını içeren bir meslek olarak biliniyor. Fakat, çevre tasarımı eklentisi ile beraber bu bölüm hem iç hem de dış olarak her mimari ve tasarımsal çalışmayı kapsar. Ayrıca bu kapsam tüm kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütlerini de etkiler.
Kısacası iç mimarlık ve çevre tasarımı bölümü (Çevre Mimarisi) üniversitelerde Mimarlık ve Mühendislik Fakültelerinde eğitimi verilen 4 yıllık bir lisans bölümüdür.
Çevre Tasarımı Maaşı
Çevre dizaynı bölümünü başarı ile tamamlayan bireyler, gerek iç çevreyi ve gerekse de dış çevreyi güzelleştirmek ve yenilemek adına her türlü projeyi gerçekleştirebilirler.
Mezunlar;
- İnşaat,
- Yapı Dekorasyon,
- İç Dekorasyon,
- Mimari Danışmanlık ve,
- Ev Dekorasyonu gibi şirketlerde iş bulma olanağına sahip olurlar.
Ayrıca devlet kurumlarında, belediyelerde ve kent estetik kurullarında iş bulabilirler. Tabii devlet kurum ve kuruluşlarında çalışabilmek için KPSS’den yeterlilik elde edilmesi gerekmektedir. Bu bölümden mezun olmuş kişiler minimum 8.000 TL ve maksimum 14.000 TL arası maaş alabilirler.
Ayrıca çevre dizayn, doğru renk ve ışıklandırma aracılığıyla
- çalışanların algılaması, motivasyonu ve verimliliğini yükseltilebilir,
- monotonluk ve yorgunluğunu azaltabilir.
Aynı zamanda çevre dizaynı, ziyaretçi/müşteriler gibi, dış hedef kitle için de geçerli olabilmektedir. Müşteriler girdikleri ortamdan ne kadar memnun olursa, bu ortama sahip kurumun imaj ve itibarı o kişilerin gözünde o derece yükselecektir. Ayrıca kurum kimliğine uygun ve iyi dizayn edilmiş bir mağazada müşteri daha çok vakit geçirirken, satın aldığı ürünlerin sayısı da artacaktır.
Peki, son olarak sizin düşünceleriniz neler? Siz gittiğiniz yerlerde çevre dizaynına ve mimariye dikkat ediyor musunuz? Yorumlarda buluşalım mı? 😊