Desteklenmiş Kimlik Nedir?
Selam. Bu hafta sizlere kurumsal bir konu anlatmak istiyorum. Kurum kimliği oluşum yapılarının kurumsal üç çeşidi bulunmaktadır. Bu yapılar; monolitik, marka ve desteklenmiş kimlik şeklinde ayrılır. Bu hafta desteklenmiş kimliği ele alacağım ve kalemim döndükçe sizlere anlatacağım. Ee o zaman hemen başlayalım🤭
Kurum Kimliği Oluşum Yapıları
Toplumda var olan her bireyin ve her kurum, kuruluş, markanın bilinçli veya bilinç dışı oluşturulmuş bir kimliği mevcuttur. Kurumlar kendi kimliklerini inşa ederken farkında olarak ya da farkında olmadan kurum kimliği yapılarından etkilenirler.
Kurum kimliği yapıları çeşitli uzmanlarca incelenmiş ve kategorize edilmiştir. Bu uzmanlardan Wally Olins kurum kimliği yapılarını üçe ayırmaktadır. Bunlar; Monolitik / tekli kimlik, desteklenmiş kimlik ve marka kimliğidir. Baimer ve Grayser ise kurum kimliği yapılarını beşe ayırmaktadır. Bunlar; var olan kimlik, açıklanan kimlik, tasarlanan kimlik, ideal kimlik ve arzu edilen kimlik şeklinde sıralanmaktadır.
Bu bağlamda biz kurum kimliği yapılarını Olins’in ayrımı çerçevesinde inceleyeceğiz ve desteklenmiş kimliği açıklayacağız.
Desteklenmiş / Çoklu Kimlik
Kurum kimliği bir kuruluşun sembolleri, logoları, renkleri ve ürünlerinin yanı sıra, bize o kurumun ne şekilde organize olduğu, merkezi olup olmadığı ve alanlarının, şubelerinin veya markalarının olup olmadığı hakkında bazı ipuçları verebilmektedir. Bu sebeple kimlik oluşum yapıları oldukça önemlidir.
Desteklenmiş yani çoklu kimlik yapısı kurum, kuruluş ve markaların tek bir kimlik altında toplanmayıp, ayrı kimliklerde var olmalarını kapsamaktadır. “Yani kısaca ana kuruluş kimliğinin yanında yan kuruluşların da kimlikleri olur ve bunlar birbirini destekler.”
Bu sebeple desteklenmiş kimlik yapısı bulunan kurumlar genelde geniş ve çeşitli faaliyet alanlarında hizmet vermektedir ve farklı hedef kitlelerine sahiptir.
Desteklenmiş Kurum Kimliği Örneği
Desteklenmiş kurum kimliği yapısını kullanan kurumlara ülkemizden Koç Holding ve Sabancı Holding’i örnek gösterebiliriz. Koç Holding bünyesinde Aygaz, Arçelik, Beko, Maret vb. markaları bulundurmaktadır. Sabancı Holding ise AvivaSA, ÇimSA, CarrefourSA, ToyotaSA vb. şirketleri kapsamaktadır.
Sabancı Holding markaları ve şirketlerinin sonuna SA harflerini getirerek ana kuruma gönderme yapmaktadır.
Ayrıca spesifik bir desteklenmiş kimlik örneği incelemek isterseniz ise buraya tıklayabilirsiniz.
Desteklenmiş kurum kimliği ve diğer konularda aklınıza takılan herhangi bir soru olursa bana buradan ulaşabilirsiniz.
Kendinize çok iyi bakın. Haftaya görüşürüz.