Kurum Felsefesi Nedir?
Kurum felsefesi nedir? Kurum Felsefesi, kurum kimliğini oluşturan temel ögelerden birisidir. Ve kurum kimliğinin çekirdeğini oluşturur. Ayrıca kurum felsefesi nedir sorusuna; “Bir kuruluşun kendisi hakkındaki temel düşüncelerinin kapsamıdır” şeklinde yanıt verebiliriz. O halde bu temel düşünceler;
- Kurumun gelişmesini,
- Tarihini, yani kurumun ortaya çıkışını,
- Kurumun hedeflerini,
- Kurumun vizyon, misyon gibi temellerini kapsamaktadır.
Ayrıca kurum felsefesi; bir kurumun niye var olduğunu, neler yapmayı hedeflediğini içermektedir. Kurum felsefesi aracılığıyla kurumların hangi ahlaki değerlere sahip olduklarını ve temel görüşlerini kapsayan düşünce ve tavırları anlamamız mümkündür.
Hatta kurum felsefesi; kurum vizyonu ve şahsiyeti olarak da adlandırılmaktadır.
Kurum Felsefesinin Araçları Nelerdir?
KF (Kurum felsefesi) bir kurumun;
- Vizyon ve misyonunu,
- Değerlerini,
- Normlarını,
- Tutumlarını,
- Tarihçesini,
- Kurucusunu ve benzeri ögelerini içeren bir olgudur. Bu sebeple kurum felsefesi için önem arz eden bazı ögelerin tanımları aşağıda kısaca belirtilmiştir.
Misyon
Bir kurum, kuruluş veya markanın amacı hakkında bilgi verir. Ayrıca misyon kavramı kurumun ana maksadını, varoluş sebebini, değer ve normlarını, kurumun felsefesini kısaca açıklar.
Kurum misyonuna örnek; “Ülkemizin ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasına katkıda bulunmak. Toplumumuzdaki öncü ve girişimci niteliklerini ön plana çıkarmak kurumumuzun misyonunu oluşturmaktadır.”
Vizyon
Bir kurumun gelecekte var olmak istediği yer ve hedeflerdir. Planlanan tüm stratejiler, amaçlar ve etkinlikler vizyon kapsamında açıklanmaktadır.
Kurum vizyonuna örnek; “Ülkemizin, ekonomik ve sosyal gelişimine katkıda bulunan, uluslararası standartları yakalayacak faaliyetleri planlayan, organize eden ve uygulayan iş dünyasında etkin bir sivil toplum kuruluşu olmaktır.”
Kurumsal Değer ve Normlar
Bir kurumun inançlarını temsil eden olgulardır. Bu sebeple değer ve normlar, kurumun oluşturacağı karar ve stratejilerine rehberlik etmektedir.
Kurum Felsefesinin Önemi Nedir?
Kurum felsefesi, kurum, kuruluş ve markaların gerçekte nasıl oluştuğunu ve ne olduğunu görmemize yardım etmektedir. Bu yüzden kurum felsefesi aracılığıyla kurumlar, hedef kitlelerine vermek istedikleri mesajları daha kolay yoldan ve anlaşılır bir şekilde de iletmektedir.
Bununla birlikte kurum felsefesi, yazılı ve sözlü olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Yazılı Kurum Felsefesi
Resmi olarak belirlenmiş kurum kurallarını ve düşünce sistemini oluşturmaktadır. Bu sebeple yazılı kurum felsefesinin devamlılığı çok önemlidir. Ve kurumda çalışan her bir çalışan, kurumun yazılı felsefesini idrak etmiş olmalıdır.
Sözlü Kurum Felsefesi ise,
Kurum kuralları ve düşünce sistemlerinin daha çok sözlü bir şekilde oluşturulması ve benimsenmesidir. Sözlü kurum felsefesi, yazılı kurum felsefesine nazaran daha sık kullanılmaktadır.
Peki, kurum felsefesi bulunmayan kurumlar kurum kimliğini tamamlamış sayılır mı? Siz kurumunuzda yazılı mı yoksa sözlü mü kurum felsefesi benimsediniz? Hadi gelin yorumlarda buluşalım 🙂
Son olarak herhangi bir sorunuz olursa; ben buralardayım. Hop buradayım da 🙂