E-Ticaret Sitesi İçin Kurumsal Kimlik Oluşturma İpuçları
Kurumsal kimlik olgusu her türlü işletme, kurum ve kuruluşlar için geçerli bir oluşumdur. Buna e-ticaret sitesi de geçerlidir. Sonuçta e-ticaret sitesinin temelinde de bir kurum, kurumun var olan kimliği ve marka değeri bulunmaktadır. Peki e ticaret nedir? E-ticaret sitemizde kurum kimliğimiz nasıl gözükmelidir? Gelin başlayalım 👇
E-Ticaret Nedir?
E-ticaret yani diğer adıyla elektronik ticaret, ürün ve ya hizmetlerin tüketiciler ile sanal ortamda buluşturulduğu ticaret türüdür. E-ticarette ürünlerin satışı, dağıtımı (tedarik, kargolama), ödemesi ve reklamları internet üzerinden gerçekleştirilmektedir. Kısaca e-ticaret, geleneksel ticaret yöntemlerinin internet ya da sanal (mobil) ortamlarda gerçekleşmesine verilen isimdir.
E-Ticaret Nasıl Yapılır?
İnternetten ürün satmanın iki yolu vardır. Bunlardan ilki kurumunuz için e-ticaret sitesi kurmak, ikincisi ise e-ticaret pazaryerlerini kullanmaktır. Bu iki yolu aynı anda da kullanabilirsiniz, sadece bir yolu seçeceğim diye bir kural yoktur.
Bir kurum ister e-ticaret sitesi üzerinden, isterse de pazaryerleri üzerinden satış yapılsın;
- İlk olarak e-ticaret süreçleri hakkında bilgi alması,
- Sonrasında e-ticaret süreçleri yönetimini kavrayarak, kurumuna uygun iş planı hazırlaması ve
- E-ticaret sektöründe nasıl ilerleyeceklerini belirlemesi,
- Bunun ardından ise e-ticaret sitesi kurulumu ve özelleştirmelerini yaparak internetten ürün satmaya başlayabilir.
Tabi e-ticaret çok geniş bir sistemdir. Var olan bir kurumunuzu e-ticarete taşımak için yapmanız gereken birçok (Alan adı ve hosting alımı, kargo ve pos anlaşmaları, hukuki süreçler, altyapı ve yazılım sistemleri, ödeme sistemi vb.) adım vardır. Fakat bu yazımda bu gibi teknik detaylardan bahsetmeyeceğim. Daha çok kurumuzun e-ticarette nasıl gözükmesi gerektiğini, kurum kimliğinizi e-ticaretinize nasıl yansıtacağınıza odaklanacağım.
E-Ticarette Kurumsal Kimlik Oluşumu
Var olan bir kurumunuz olduğunu düşünelim, bu kurumu e-ticarete taşımak ve ürün veya hizmetinizi sanal ortamda satmak istiyorsunuz diyelim. Öncelikle yapmanız gereken en temel adım, var olan kurum kimliğinizi e-ticarete yansıtmanızdır. Sizi geçmişten tanıyan müşteri veya müşteri adaylarınızın internette sizi gördüğü an “aa bu x firması değil mi? E-ticarete mi başlamış!” demelidir. Bunu yapmanın birçok yolu ve ipucu bulunmaktadır. Örneğin, kurum renginiz, kurum imzanız, sloganınız, kısacası sizi siz yapan tüm unsurlarınızı e-ticarette belirtmelisiniz. Görünür olmalısınız.
Eğer var olan bir kurum kimliği oluşumunuz yok ise (yeni kurulan bir firmaysanız) öncelikle kurum kimliğinizi oluşturmalısınız. Bunu nasıl yapacağınızı buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz. Sonrasında oluşan kurum kimliğinizi e-ticarete yansıtabilir ve internet üzerinden ürün veya hizmetinizi hedef kitlenize ulaştırabilirsiniz.
E-Ticaret Sitesi İçin Kurumsal Kimlik Oluşturma İpuçları
Madde madde ilerlemek istiyorum;
- Kurum kimliğinizi oluşturmak için gerçekleştirdiğiniz tüm adımları e-ticaretinize de yansıtın. Kısaca; logonuz, sloganınız, kurum renkleriniz, imzanız, kurum felsefeniz, kurumsal imajınız hepsi net bir şekilde tasarımlarınızda görünür olsun.
- Hedef kitlenizi oluşturun. Var olan bir kurumsanız ve e-ticarete yeni girecekseniz, hitap ettiğiniz hedef kitlenize e-ticaret üzerinden seslenin ve hedef kitlenizin istediği şekilde ürün veya hizmetinizi satın. Yeni oluşacak bir kurumsanız, hitap edeceğiniz hedef kitlenizi belirleyin ve o hedef kitlenin özellikleri için çalışmalar gerçekleştirin.
- İletişim dilinizi belirleyin. Samimi ve dürüst olmaktan kaçınmayın. Fazladan ürün satmak için o ürünü yersiz yere övmeyin. (uzun vadede kurumunuz için olumsuz sonuçlar doğuracak ve marka kimliğinizi olumsuz etkileyecektir)
- Hizmet kalitenize önem verin. E-ticarette atacağınız her bir adım, seçeceğiniz her bir seçenek (örneğin, ürünlerinizi kargolamak için yurtiçi kargoyu seçmeniz) kurum kimliğinizi etkileyecek ve kalıcı sonuçlar doğuracaktır. Kurumsal davranışa önem verin.
- Görsel dilinize önem verin. E-ticaret direkt kurumunuzun görsel dilini yansıtmalıdır.
- Ulaşılabilir olun ve müşterileriniz ile iletişimde kalın.
- Geri bildirimlere, gelen yorumlara önem verin ve değerlendirin.
- E-ticaret platformunuzu sosyal medya hesaplarınız üzerinden destekleyin. (örneğin Instagram Reels’larını kullanın, reklamlar oluşturun)
- Süreklilik sağlayın. Oluşturduğunuz hizmet kalitenizin, iletişim dilinizin ve kurum imajınızın devamlılığını sağlayın standartınızın dışına çıkmayın.
Sizin eklemek istediğiniz madde var mıdır? Yorumlara bekliyorum.
Bana ulaşmak isterseniz 👉 Sanem Kavram Güney.
Haftaya görüşmek dileğiyle, kendinize iyi bakın👏